DeutschDanskSvenskaDeutsch
Kontakt os gerne på:
Tlf. + 45 56 96 50 03 

 

Tur 1- Nordbornholm (varighed: 4 timer) 

Turen starter i Rønne og går nordover mod fiskerbyen Hasle gennem det smukke skovområde, der forbinder de to byer med hinanden. Fra kysten kan man svagt skimte den svenske kyststrækning, som på det korteste stykke blot er 32 km. borte. Ved Bornholms nordspids dukker de imponerende ruiner af middelalderfæstningen Hammershus frem. I dag er det Nordeuropas største borgruin, og Bornholms mest besøgte seværdighed. Det antages at opførelsen af borgen startede i begyndelsen af 1200-tallet for at befæste den magt over øen, som ærkebispen af Lund havde fået over øen. De følgende godt 500 år var Hammershus hovedsæde for øens skiftende magthavere. I 1743 opgav den danske konge endeligt Hammershus og bornholmerne begyndte at hente sten på stedet, der forfaldt indtil 1822, hvor ruinen blev fredet. Turen fortsætter ad den østbornholmske kyststrækning med bølgende landskaber og hyggelige fiskerbyer. Byen Gudhjem er anlagt direkte på det stejle grundfjeld. En gåtur vidner om en nænsom restaurering og bevaring af det oprindelige miljø, som har et helt eksotisk præg. De klimatiske forhold og specielt de mange solskinstimer giver morbær-, valnødde- og figentræer fine vækstbetingelser. På turen gøres desuden stop ved en af øens 4 Rundkirker, der udover kirkelige handlinger har været anvendt som tilflugtssted i ufredstider og under plyndringstogter fra fremmede lande før i tiden. Hjemturen til Rønne går gennem det smukke skovområde Almindingen med sprækkedale, søer og betagende landskaber.

  

 

 Kort beskrivelse i vilkårlig rækkefølge:

 

Tur 2- Sydbornholm (varighed: 4 timer).

Turen starter med en kort rundtur i Rønne, hvor byens spændende historie fortælles. Blandt andet var Bornholm besat af russerne efter afslutningen af 2. verdenskrig. Almindingen er det største skovområde på Bornholm. Mange sprækkedale skærer gennem skoven og giver den et harmonisk og idyllisk præg. Skoven rummer også 2 borganlæg fra den tidlige middelalder. Undervejs til Svaneke passeres fiskerlejerne Bølshavn og Listed med små hyggelige fiskerhuse og gårde. Svaneke er Danmarks østligste købstad. Byen er utrolig velbevaret med bindingsværkshuse og gamle købmandsgårde. Havnen og byen er ”bundet sammen” af de mange små butikker og arbejdende kunsthåndværkere. Besøg den gamle købmandsbutik, hvor der blandt andet sælges bornholmske specialiteter. ”Den søde tand” har gode tider i byen, der kan byde på værksteder, hvor der fremstilles lakrids, is, bolsjer, chokolade og karameller. Fiskerlejet Snogebæk er især kendt for sin specielle ø-havn, hvor en lang mole fører ud til havnen. Bornholms sydspids hedder Dueodde, hvor man finder en af Danmarks bedste badestrande. Sandet skal efter historien være så fint, at Napoleon anvendte det i sit timeglas! På turen gøres desuden stop ved en af øens 4 Rundkirker, der udover kirkelige handlinger har været anvendt som tilflugtssted i ufredstider og under plyndringstogter fra fremmede lande før i tiden. 

 

 Kort beskrivelse i vilkårlig rækkefølge:

 

 

Tur 3- Bornholm ramble (varighed 4 timer)

Bornholm er kontrasternes ø med sand og flade strækninger på den sydlige del af øen og et smukt kuperet terræn på den nordlige del mellem klipper og sprækkedale formet i den seneste istid. Turens første stop er ved Dueodde – Bornholms sydspids, hvor sandet ved stranden efter sigende skulle være så fint, at selveste Napoleon har anvendt det i sit timeglas! Gæsterne kommer på en kort vandretur mellem klitter, sand, fugleliv og hav. På vej til det gamle idylliske fiskerleje Melsted går op ad den østbornholmske kyst med smukke velbevarede byer. Vandreturen til Gudhjem går langs den gamle kyststi med byen og Østersøen på hver sin side af stien. Gudhjem er en af Danmarks mest specielle byer. Anlagt på det stejle grundfjeld med mange små klippehaver op ad hovedgaden. Der bliver tid til at opleve Gudhjem på egen hånd, inden turen går tilbage mod Rønne.

Kort beskrivelse i vilkårlig rækkefølge:

 

Tur 4 – Oplev mere af Bornholm (varighed: 6 timer).

Bornholm er kontrasternes ø – mod syd er sandet så fint, at Napoleon efter sigende skulle have anvendt det i sit timeglas. Mod nord knejser de høje klipper mod himlen. Naturen, miljøet, klipperne og lange sandstrande - alt dette kan man opleve på 6 timer!

Turen starter fra havnen i Rønne og går mod Bornholms sydspids – Dueodde. Her bliver der et kort ophold, hvor man kan opleve det imponerende klitlandskab. Svaneke er en af de bedst bevarede byer i Danmark med sine hyggelige gamle huse og købmandsgårde. Byen huser også et væld af kunsthåndværkere samt små værksteder, hvor der produceres alt fra lakrids til bolsjer og is. Gudhjem er anlagt direkte på det stejle grundfjeld. De smalle gader og høje huse giver en helt speciel atmosfære. Figen- og morbærtræer kan ses i mange af klippehaverne. Det milde klima giver optimale vækstbetingelser. I sidste århundrede kom mange kunstnere til byen. Lyset, klipperne og landskabet gjorde, at mange af de førende danske og svenske malere tog ophold i byen. Turen går ind i det bølgende landskab, hvorfra der er en fin udsigt over øen og Østersøen. Ude i horisonten kan øgruppen Ertholmene skimtes. Besøg i en af øens 4 Rundkirker der udover kirkelige handlinger har kirkerne været anvendt som tilflugtssted i ufredstider og under plyndringstogter fra fremmede lande.  Hammershus er Nordeuropas største borgruin. Formentlig er borgen anlagt i begyndelsen af 1200-tallet af biskoppen i Lund, der havde det meste af øen under sin besiddelse. Hammershus var i de efterfølgende århundreder sæde for øens skiftende magthavere. Det imponerende bygningskompleks blev også anvendt som en mellemstation for de baltiske korstog i middelalderen og lager for de skatter, der blev opkrævet hos bornholmerne. På vej mod Rønne køres langs den smukke vestbornholmske kyst, hvorfra man i klart vejr kan se den svenske kyststrækning.

Kort beskrivelse i vilkårlig rækkefølge:

 

 

 

Tema ture:

Tur 5- Shopping – kunsthåndværk (varighed: 4 timer)

Bornholm er især kendt for sine mange kunsthåndværkere. På denne tur vil vi forsigtigt løfte en ”flig” af de mange tilbud, som findes på øen. Svaneke er Bornholms kunstner by. Med havnen og Torvet som et naturligt centrum findes mange små værksteder og butikker med alt fra keramik, til kunst og glas.Byen er en perle i sig selv med små bindingsværkshuse og gamle købmandshuse. Gå en tur rundt i de små gader, mærk stemningen og følelsen af, at tiden næsten er gået i stå. Uden for Gudhjem ligger Baltic Sea Glass her er det kunstnerparret Maibritt Jönsson og Piet Hunner, der tager imod og byder velkommen til ”glassets rige”, hvor rødglødende glas på forunderlig vis bliver til smukke vaser, glas eller unikaer. Gudhjem er anlagt direkte på det stejle grundfjeld. De smalle gader og høje huse giver en helt speciel atmosfære. Figen- og morbærtræer kan ses i mange af klippehaverne. Det milde klima giver optimale vækstbetingelser. I sidste århundrede kom mange kunstnere til byen. Lyset, klipperne og landskabet gjorde, at mange af de førende danske og svenske malere tog ophold i byen. På turen gøres desuden stop ved en af øens 4 Rundkirker, der udover kirkelige handlinger har været anvendt som tilflugtssted i ufredstider og under plyndringstogter fra fremmede lande før i tiden. 

 

 

Kort beskrivelse i vilkårlig rækkefølge:

 

 Ekstra: I Gudhjem er der mulighed for en smagsprøve på en røget sild på det lokale Røgeri.

 

Tur 6- Hestevognstur i Almindingen (varighed i alt 3 timer, inkl. bustransfer)

Fra sprækkedalen Ekkodalen går turen rundt i den smukke skov Almindingen inde midt på øen. Undervejs passeres Bornholms højeste punkt – Rytterknægten. Fra udkigstårnet er der en glimrende udsigt over næsten hele Bornholm. Tempoet kommer ned – man hører kun hestenes hove – måske står der et rådyr og ser interesseret på i skovbrynet?

 Kort beskrivelse:

Der er plads til ca. 12 personer i hver hestevogn,

maksimum 36 personer. 

 

Tur 7- Cykeltur inkl. en røget sild (ca. 25 km/ 4 timers varighed/let terræn).

Fra Rønne går turen ad den gamle jernbanelinie til Nyker og til Ny Kirke, en af Bornholms fire rundkirker. Lokalguiden beretter om rundkirkernes spændende historie.

I Hasle besøger man silderøgerierne, hvor man i museumsrøgeriet (ingen entre) kan se hvordan man sildeindustrien toppede rundt 1800/1900 tallet. Den sølvglinsende sild der blev til ”bornholmernes guld”. I Hasle var op til 800 mennesker engageret i sildeproduktionen, da produktionen var på sit højeste i starten af forrige århundrede. Mad på Bornholm skal være enkel. En nyrøget sild serveres med groft salt og et stykke rugbrød med en øl eller vand til – velbekomme! Hjemturen til Rønne går gennem Hasle Lystskov og Rønne Nordskov. Smukke skovområder beliggende helt ud til kysten. 

 Kort beskrivelse i vilkårlig rækkefølge:

 

 

Bemærk: Max. 25 personer pr. lokalguide.

 

 

Generelt:

Bemærk Rundkirkerne er lukker på lørdage og søndage, samt ved kirkelige handlinger.

Turene køres i vilkårlig rækkefølge.

Vi tager forbehold for trykfejl.

 

Krydstogt-2018.pdf

pdf, 270.4K, 10/16/17, 1020 downloads